Kredittkort – en introduksjon

Kredittkort er populære. Så populære at veldig mange mennesker har et eller flere kredittkort. Et kredittkort kan være kjekt å ha, hvilket er en av grunnene til at mange mennesker anskaffer seg kredittkort. Ett er å kunne handle på kreditt og vente med å betale. Noe annet er de andre fordelene som følger et kredittkort. Fordelene kan være mange. Det kan dreie seg om alt fra reiseforsikring som hjelper deg på reiser rundt om i verden eller rabatter om du bruker kortet ved kjøp av varer. Det kan også handle om ulike bonusprogrammer og cashback ved bruk av kortet i ulike kjeder.

Beløpsgrense på kredittkort

Alle kredittkort har en grense på hvor mye du kan bruke. Selvsagt finnes det kort hvor denne grensen er veldig høy, men for folk flest vil grensen ligge på mellom 10.000 og 100.000 kroner. Den beløpsgrense som kommer på kortet du får, er helt avhengig av resultatet av kredittvurderingen som banken foretar når du søker om et kredittkort. Oppfyller du de vanlige kravene, da kommer størrelsen på beløpsgrensen an på inntekten din og eventuelt hvor mye gjeld du har fra før av. Når du har fått kortet og bruker opp hele beløpet, må du betale ned en del av utestående, før du kan bruke kortet til flere innkjøp. Bestemmer du deg for å søke om et kredittkort, kan det være en god idé å sette seg litt inn i hvilken type kredittkort du trenger. Visa er det mest brukte kredittkortet på verdensplan, men i noen land bruker de f.eks. kun Mastercard. Andre korttyper, som American Express, Diners, Discover og JCB brukes mye i USA og Asia. Det kan derfor være kortet for deg, om du reiser en del i de områdene.

Slik fungerer et kredittkort

Når du betaler med kredittkortet ditt, er det egentlig banken eller finansieringsselskapet som betaler. Du låner pengene av dem inntil du betaler regningen du får fra banken. Når bankens faktura er betalt, har du betalt for dine innkjøp. Den periode du låner pengene av banken, kalles den rentefrie perioden. Om du betaler til forfall og hele beløpet som står på regninga, betaler du ingen renter. Men, om du betaler på et senere tidspunkt, blir det lagt til renter og det kan fort bli dyrt. Husk på, et kredittkort er ikke et lån i ordets forstand. En bør derfor legge penger til side, når en har brukt kortet. Da får du betalt regningen når den kommer.

Les også: Ikke la kredittkort bli kredrittkort

Hvordan søker jeg om kredittkort?

Dersom du tar en søkerunde på nettet, vil du finne de fleste kredittkortene som tilbys i Norge. Mange banker har sine egne Visa kredittkort og Mastercard. Du bør derfor først sjekke med din egen bank. Om du har et godt kundeforhold til banken din, vil de ofte strekke seg litt ekstra for at du skal øke ditt engasjement hos dem. Men konkurransen er stor, så det kan absolutt svare seg å sjekke litt rundt omkring. Sjekk hvilken rente du eventuelt må betale, gebyrer for uttak og bruk av kortet og hvilke fordeler som følger med kortet. Vi har laget en oversikt over de kredittkortene vi anbefaler. Oversikten kan du finne her.