Ordliste

Er det noe som mangler, ikke er godt nok forklart eller du ikke er enig i? Kontakt oss og fortell oss hva du mener.

Du finner også mye nyttig informasjon under Ofte stilte spørsmål og i vår blogg.

3D Secure
Sikkerhetsløsningen VISA og MasterCard bruker ved kjøp med debet- og kredittkort over Internett. Blir kalt Verified by VISA og MasterCard SecureCode.

Aldersgrense
Når du søker på et kredittkort er det alltid en nedre aldersgrense. Som regel er denne 18 eller 20 år. Om du ikke er gammel nok, vil søknaden din bli avvist.

AmEx
Forkortelse for American Express. Se egen artikkel her.

American Express
Se egen artikkel her.

Avbestillingsforsikring
En egen forsikring som er inkludert i enkelte kredittkort. Den gir deg trygghet dersom du skal reise, men ikke kan dra på grunn av alvorlig sykdom, dødsfall eller liknende.

AvtaleGiro
Med AvtaleGiro vil dine fakturaer bli trukket fra din konto automatisk ved forfall. Du velger selv konto og øvre grense for trekk.

Autorisasjon
Når du handler vil kortet ditt autoriseres for å sjekke gyldighet og at det er tilgjengelige midler på kredittkortet/debetkortet.

Apple Pay
Apple sin digitale lommebok/betalingstjeneste.

BankAxept
Et norskutviklet betalingssystem, som er knyttet direkte til kortholderens bankkonto. Det er de norske bankene som står bak BankAxept.

BankID
En personlig og elektronisk legetimasjon for sikker identifisering og signering på Internett. Dette kan for eksempel brukes til å signere dokumenter, søke etter kredittkort eller logge inn i din nettbank.

BankID på mobil
En løsning som gjør BankID tilgjengelig på smarttelefoner.

Betalingsanmerkning
Dersom du har uløste inkassosaker, forliksdommer, utlegg, lønnstrekk eller er konkurs. Dette kan forhindre deg i å få en søknad om kredittkort godkjent.

Betalingsforsikring
Noen kredittkort tilbyr betalingsforsikring, som gir deg en forsikring om du skulle bli syk, arbeidsledig eller gå bort. Forsikringen vil dekke dine månedlige renter og avdrag samt gebyrer, men avtalevilkårene varierer.

Betalingskort
Et plastkort du kan betale med. De fleste har i dag chip. Kan være enten et kredittkort eller et debetkort.

Betalingsterminal
En kortleser hvor du kan betale med ditt betalingskort.

Betalingsutsettelse
Hvor lenge du kan utsette en betaling rentefritt mot å betale et gebyr. Vilkår varierer fra tilbyder til tilbyder.

Bonus
De fleste kredittkort har en eller annen form for bonusordning, hvor du kan spare opp «poeng» som du senere kan løse inn i tjenester, varer eller penger. Bonuspoengene oppnår du ved å bruke kredittkortet ditt.

Brukersted
Et sted hvor man bruker betalingskortet sitt, for eksempel om du bruker kredittkortet ditt for å betale i en restaurant – da er restauranten brukerstedet.

CV2
En tresiffret kode på baksiden av kortet ditt, som gir et ekstra lag beskyttelse. Blir nesten alltid brukt ved netthandler, slik at man ikke skal kunne betale med et kort man bare kan se forsiden av.

Cashback
Fordelsprogram de fleste kredittkortene tilbyr. Les mer her.

Charge back
Dersom du betaler for noe og ikke får varen/tjenesten du skal ha, eller at den ikke lever opp til forventningene, kan du få refundert summen. Denne transaksjonen kalles charge back. Det samme gjelder dersom kredittkortet ditt ved en feil har blitt belastet to ganger eller du har blitt trukket for noe du ikke skal ha.

Chip
I de fleste moderne kredittkort sitter det en chip. Denne gjør det enklere å bruke kortet, og du er ikke avhengig av magnetstripen. Dette ansees som både sikrere og mer pålitelig enn en magnetstripe.

Consierge service
En personlig assistent, som du ofte finner på hoteller eller flyplass-lounger. Dette er noe mer ekslusive kredittkort kan ha inkludert. Facebook har planlagt å lansere en online consierge service til sin medlemmer.

Debetkort
Et betalingskort hvor avregningen skjer fortløpende mot saldo til kortholder. Se denne artikkelen for forskjell på kredittkort og debetkort.

Delbetaling
Å betale ned noe over tid, i flere deler. Dette kan for eksempel være kredittkort-regninger, hvitevarer og så videre. Vilkårene varierer fra tilbyder til tilbyder.

Digipost
Postens digitale postkasse. Her kan du for eksempel få tilsendt fakturaer for kredittkortbruken ditt dersom du ønsker det.

Diners Club
Et av verdens mest kjente betalingskort. Kan benyttes i mer enn 200 land.

Drivstoffrabatt
Enkelte kredittkort tilbyr rabatt på drivstoff dersom du bruker kredittkortet når du betaler. Se denne artikkelen for mer informasjon og oversikt over de beste bensinkortene.

eFaktura
Med en eFakturaavtale får du fakturaen rett til din nettbank, i stedet for via post, e-post eller Digipost. Fakturaene er ferdig utfylt med beløp, KID-nummer og kontonummer. Dette kan for eksmepel være en faktura fra et kredittkortselskap.

Effektiv rente
Se egen artikkel her.

EMV
Europay, MasterCard og Visa hadde et samarbeid i forbindelse med utviklingen av chipen i betalingskort. EMV er forkortelsen for disse tre selskapene.

Forfallsdato
Betalingsfrist for fakturaer eller andre avtalte innbetalinger. Dette kan for eksempel være kredittkortfakturaer – ofte kan du selv velge hvilken dato du vil den skal forfalle, men dette varierer fra kredittkortselskap til kredittkortselskap.

Garanti ved kjøp av varer og tjenester
I følge Kredittkjøpsloven §8 er forbrukere forsikret når man handler varer eller tjenester med et kredittkort. Om du ikke får levert varene/tjenestene som avtalt, kan du kreve tilbake penger fra kredittkortselskapet.

Google Wallet
Google sitt online, mobile betalingssystem.

Gebyr ved inaktivt kort
Dersom du har et kredittkort og ikke bruker dette en eneste gang i løpet av 12 måneder, vil du i de fleste tilfeller få et gebyr for å ikke ha brukt det.

Gjeldsforsikring
Flere kredittkortselskap tilbyr en forsikring som gir deg en trygghet dersom du skulle miste jobben, bli alvorlig syk eller av andre årsaker få betalingsvansker. Vilkårene og prisen på forsikringen varierer fra kredittkortselskap til kredittkortselskap.

Grunnbeløp
Beløpet som regulerer trygdeutbetalinger. Brukes ofte i sammenheng med reiseforsikringer, for eksempel reiseforsikringer som er inkludert i kredittkortet ditt.

ID-tyveriforsikring
Forsikrer deg dersom du skulle bli utsatt for ID-tyveri, for eksmpel ved at noen stjeler ditt kredittkort.

Inkasso
Om du ikke betaler en regning innen forfallsfristen vil det bli sendt en purring. Om purringen ikke er betalt innen 14 dager

Interchange
Når du bruker et kredittkort eller debetkort, må brukerstedet betale en viss sum til kredittkortselskapet/debetkortselskapet. Dette varierer, men er som regel 1,5% av kjøpesummen.

Kontantuttak
Å ta ut kontanter, enten i en bank, minibank eller i en butikk.

Kreditor
En som har krav på et pengebeløp eller varer. Om du får en faktura fra ditt kredittkortselskap fordi du har handlet med kredittkortet ditt, er det kredittkortselskapet som er kreditor.

Kredittgrense
Den øvre grensen for hvor mye du får lånt med ditt kredittkort.

Kredittsjekk
Når du bestiller kredittkort, telefonabonnement eller liknende, er det vanlig at selskapet du bestiller fra foretar en kredittsjekk på deg. Dette er en enkel kontroll av økonomien som sjekker om du for eksempel har noen betalingsanmerkninger.

Kredittkort
Et kort der kortholdere låner penger av kortusteder. Se egen artikkel her.

Kredittkortutsteder
Den som gir ut kredittkort – for eksempel DNB.

Lounger
Enkelte eksklusive kredittkort gir deg tilgang til flyplass-lounger. Der kan du for eksempel dusje, slappe av, spise og drikke som regel uten kostnad.

Maksimal fordel
De fleste kredittkort tilbyr en bonus, rabatt eller cashbackordning. Maksimal fordel er da den øvre grensen for hvor mye rabatt/bonus/cashback du kan få, oppgitt i kroner. Noen kredittkort har dog ikke noen øvre grense.

MasterCard
Et betalingssystem, som ofte blir brukt av kredittkort. Se denne artikkelen for mer informasjon.

MasterCard SecureCode
Et ekstra sikkerhetslag for MasterCard.

Minibank
En automat hvor du ved hjelp av betalingskortet ditt kan gjøre kontantuttak eller sjekke saldo.

Mobilbank
Muligheten til å bruke din smarttelefon for å få tilgang til din nettbank.

Minstebeløp
Det minste beløpet du må betale per måned når du har et kredittkort. Som regel består minstebeløpet av to deler: en fast sum per måned pluss en viss prosent av utestående beløp.

mCash
En norsk app hvor som gjør det mulig å betale med mobiltelefonen. Ikke alle brukersteder tilbyr mCash som betalingsmåte, men flere og flere tilbyr det.

Nets
Nets leverer betalings-, kort- og informasjonsløsninger i alle de nordiske landene. Dette kan for eksmepel være betalingsterminaler, eFaktura til ditt kredittkort og digitale dokumenter.

Nettbank
Muligheten til å betale regninger, sjekke saldo og søke om lån på Internett, beskyttet av BankID og et eget passord.

NFC
Forkortelse for Near Field Communication. Dette brukes i enkelte mobile betalingsløsninger, som mCash, som gjør det mulig å holde mobiltelefonen nær brukerstedet sin NFC terminal for å betale.

Nominell rente
Se egen artikkel her.

Nødkort
Dersom du har mistet eller blitt frastjålet kortet ditt, så kan de fleste kortutstedere gi deg et nødkort. Det tar dog noen dager, og vil som regel være siste utvei, eventuelt en mulighet dersom man er på lange reiser og er avhengig av et betalingskort.

Opptrukket kreditt
Summen av hvor mye du skylder på ditt kredittkort.

Overføring
Å overføre penger for eksempel et kredittkort til en bankkontto.

Overføre gjeld –
Dersom du har mange små lån spredd rundt omkring, for eksmpel i forbindelse med kredittkortgjeld, kan du kontakte din bank og høre om du kan samle lånet hos dem og få en lavere rente. Gjelden blir da overført fra kredittkortselskapet til din bank.

Overtrekk
Dersom du bruker mer penger enn du har tilgjengelig.

Overtrekksgebyr
Om du har overtrukket kredittgrensen din, bil du som regel bli belastet med et overtrekksgebyr.

PayPal
En online betalingstjeneste hvor du ikke trenger et tilknyttet betalingskort. PayPal ble blant annet grunnlagt av Elon Musk, som nå er mest kjent for sin rolle som CEO i Tesla Motors.

PIN
Forkortelse for Personlig IdentifikasjonsNummer, ofte kalt PIN-kode. En tallkode som brukes for å få adgang til diverse tjenester, som for eksempel mobiltelefoner eller kredittkort.

PIN-kode
Se PIN.

Penger tilbake
Et annet ord for Cashback. Se egen artikkel her.

Rabatt
Å få avslag i prisen på en vare eller tjeneste. Mange kredittkort gir deg automatisk rabatt ved alle handler dersom du betaler med kredittkortet.

Regionsperre
Mange banker gir deg muligheten til å sette opp regionssperer på kortene dine. Dette er et ekstra sikkerhetslag mot svindel. Regionssperren gjør det mulig å for eksempel kun tillate bruk av kortet i Europa.

Regningsbetaling
Å betale en regning, som du for eksempel kan ha fått av kredittkortselskapet for din bruk av kredittkortet ditt.

Reiseforsikring
De fleste kredittkort tilbyr i dag gratis reiseforsikring. Se egen artikkel her.

Rentefri kreditt
Alle kredittkort gir deg en periode med rentefri kreditt. Det vil si at du ikke betaler noen rente på pengene du har brukt. Hvor lang denne perioden er varierer fra kredittkort til kredittkort.

Rentefri betalingsutsettelse
Se rentefri kreditt.

Samsung Pay
Samsung sitt mobile betalingssystem.

Saldo
Hvor mye du har tilgjengelig på din konto.

SMS-tjenester
Enkelte kredittkortselskaper og banker tilbyr SMS-tjenester, som gjør at du enkelt kan sjekke hvor mye du har på konto.

Skimming
En form for kortsvindel. Skimming betyr at noen kopierer kortdataen din, når du for eksempel bruker kredittkortet ditt i en minibank, og kan utnytte det uten å fysisk ha stjålet kortet ditt.

Teller
Teller innløser internasjonale betalingskort i Norge, Danmark, Sverige og flere andre europeiske land. I Norge håndterer de Visa, MasterCard, American Expres, JCB og Union Pay.

Tilgjengelig kreditt
Hvor mye du har igjen av din opprinnelige kredittgrense. Dersom du har en kredittgrense på 150 000 og har brukt 100 000 av disse, er tilgjengelig kreditt på kredittkortet ditt 50 000.

Transaksjonsavgift
En avgift som taes ved transaksjoner. Denne dekkes i Norge som regel alltid av den som leverer varen/tjenesten.

Transaksjonsgebyr
Se transaksjonsavgift.

Uttak
Se kontantuttak.

Varekjøp
Å kjøpe en vare, gjerne ved bruk av et kredittkort.

VISA
Se egen artikkel her.

Valuta
En enhet for eller benevning på et betalingsmiddel for ett eller flere land. Ordet satmmer fra det latinske ordet «valeo», som betyr gjelder eller er verdt. I Norge er valutaen Norske Kroner, forkortet NOK.

Valutakurs
Vekslingskursen mellom to valutaer. Hvor mye en valuta er verdt målt i en annen.

Valutapåslag
Ved bruk av kortet i utlandet påregnes det ofte et valutapåslag. Som regel er valutapåslaget på 1,5-2%. Dette varierer fra kredittkort til kredittkort. Vi har en egen artikkel om de beste kredittkortene for reise her.

Verified by Visa
Et ekstra sikkerhetslag som skal beskytte deg mot kortsvindel.

ValYou
En apps om lar deg betale med mobiltelefonen din gjennom å benytte NFC-teknologi.

Vipps
DnB sin tjeneste som lar deg sende penger til andre via mobiltelefonen, bare ved å taste inn deres telefonnummer.

Årspris
Enkelte kredittkort har en årspris, men de aller fleste har gått bort fra dette.